marți, 4 octombrie 2016

ANETTE KOLB, SIMBOL AL INTELECTUALITĂŢIi SUPERLATIVE Petre Stoica din "Caligrafie şi Culori"(1984)



ANETTE KOLB, SIMBOL AL INTELECTUALITĂŢIi SUPERLATIVE

Petre Stoica din "Caligrafie şi Culori"(1984)

Anette Kolb a fost un spirit elevat al culturii germane contemporane, o personalitate a cărei însuşiri artistice se cer scrise întotdeauna cu majuscule. Fiică a unui arhitect-grădinar căsătorit cu o pianistă pariziană, Anette Kolb întruchipa nu numai două rase, ci şi expresia a două culturi pe care de-a lungul anilor izbutise să le contopească într-o sinteză originală. Drumurile, gândurile şi preocupările ei spirituale pendulau permanent între Germania şi Franţa, ţări pe care le visa trăind în armonie, ideal nutrit odinioară şi de alsacienii Ernst Stadler şi Rene Schickele. Autoare a câtorva romane remarcabile (DAS EXEMPLAR, DAPHNE HERBST, DIE SCHAUKEL) şi a numeroase eseuri aşternute pe hârtie cu o peniţă deosebit de fină, ea lasă în literatură germană o opera autobiografică de adâncă analiză psihologică feminină. Subiectul principal al operei Anettei Kolb este aristocraţia, privită cu un ochi ager, critic, fără tentativa idealizării. În cărţile ei sunt conturate siluete de dinaintea primului război mondial, domneşte atmosfera saloanelor din Germania de sud (îndeosebi Munchen) şi Paris. Tradiţia din care descindea, delicateţea ei umană şi intelectuală, respingea prusianismul rigid, militarist, zgomotos, de care avea oroare, orientându-se spre o lume cu valori moral-istorice consfinţite de veacuri. Democrată convinsă, în anul 1914 îşi simte idealurile pacifiste zdruncinate, pentru ca mai târziu, la instaurarea dictaturii hitleriste să-şi vadă întreagă existenţa încadrată într-un chenar de doliu...


Pleacă în Franţa, apoi în Elveţia, şi până la urmă se stabileşte în Statele Unite, unde nostalgiile aveau să-i pustiiasca sufletul. Revine în Europa îndată după capitularea Germaniei, bătrânul şi încercatul nostru continent fiind pentru ea (şi nu numi pentru ea!) singurul loc unde se poate trăi - un continent pe care îl confundă, cum spunea cineva, cu Mozart, Wagner şi Hofmannsthal, cu Munchen şi Paris, cu Salzburg-ul, superba reşedinţa a barocului austriac.

Anette Kolb a murit în vârstă de 92 de ani, după ce devenise o legendă şi un simbol al intelectualităţii superlative. Ultimile ei fotografii ne arată un chip ultragiat de timp, dar vioiciunea ei spirituală care o făcuse celebră, i-a rămas întipărită în priviri până în ultima clipă a vieţii.

1968

Annette Kolb
Autor
Născută: 3 februarie 1870, München, Germania
Decedată: 3 decembrie 1967, München, Germania
Premii: Premiul Goethe

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu