luni, 6 iunie 2011

Fragmente de jurnal(25-31 ian.)

25 ianuarie

Mitu Coburi. Si-a implinit ucenicia in Bucuresti, pe Rahovei. Cu acel prilej se imprietenise cu un tanar de aceiasi varsta, pripasit si el in marele oras al tarii sa invete nobila meserie de tamplar. Apropierea dintre ei se intemeia pe afinitati, amandoi fiind de acelasi neam si cu orientare politica asemanatoare. Dar prietenul sau Vasile Luca nu se prea omora cu munca si, ori de cate ori se ivea prilejul, cauta sa traga foloase de pe urma altora. De la Mitu luase in cateva randuri bani cu imprumut, si nici gand sa-i mai restituie. La un moment dat junele V.L. fusese amestecat intr-o afacere necinstita si varat la zdup. Mitu Coburi nu ajunsese decat un excelent meserias, facand de toate, de la tamplarie de moara, pana la cea de interioare luxoase. Ramasese sarac, stiut fiind ca norocul imbogatirii nu surade oricui, fie el truditor dintre cei mai harnici. Un impozit excesiv il indemnase pe acesta sa ceara ajutorul vechiului sau coleg in ale tamplariei. Nu gaseste audienta, inaltul demnitar poruncind secretarei sa se descotoroseasca de el afirmand c-ar fi un tip de care nu auzise nicicand. Naiv, Mitu s-a apucat sa-i scrie, vezi Doamne, si-o aminti totusi de el. Si cum am primit un raspuns, asa si el...

Michelangelo:
"Imi place sa dorm, imi place inca si mai mult sa fiu de piatra, atata vreme cat nenorocirea si rusinea dainuie. Sa nu vad nimic, sa nu simt nimic, iata cea mai mare fericire a mea. Fie-ti mila, nu ma trezi! Vorbeste in soapta!..."

29 ianuarie

Intorcandu-ma de la Ionel a lu' Balan(i-am achitat gardul de sarma) ma atrag niste tipete ritmate. Un tanc de cinci anisori, inarmat cu o pereche de bete, bate fara contenire intr-un panou din metal acoperit cu date statistice. Si tot fara contenire reia acelasi text:
"Foaie verde bob naut
f...-te in c.. sa te..."

Clement Alexandrinul:
"Desele folosiri ale baii slabesc puterile si resfira energiile firesti, adesea provoaca molesirea si slabirea vointei. Corpurile sorb si ele oarecum, ca si arborii, nu numai cu gura ci si prin afundarea in apa a intregului trup, cum se zice, prin pori". "Sa nu ne imbaiem in orice timp, ci numai cand baea e putin goala sau plina bine, altfel sa renuntam la bae". "Nu trebue sa tot umblam atat de mult dupa bae, ca si cum am avea nevoe de un indreptator, sau sa ne spalam intruna de mai multe ori pe zi cum fac cei ce tot stau in jurul pietei".
Dumnezeule mare!

30 ianuarie

Recurenta milenarismului: Coana Firica este absolut convinsa ca in anul 2000 va aparea un parjol cosmic. N-or sa mai fie pe suprafata pamantului nici "oameni, nici vite, nici pesti, nici prune".

La difuzor: Stimati auditori din comuna Bulbucata, atentiune, atentiune, stimati auditori din comuna Bulbucata, la ora opt si patruzeci fix incepe sa ruleze minunatul film Un germen(de fapt: un gentleman...) in vestul salbatic. Va rugam sa-l vizionati, intrarea generala lei doi cinzeci, este in doua serii. Veniti sa-l vizionati, nu veti regreta. Este un film american in culori. Culorile sunt excelente, imaginile perfecte, sala este bine incalzita. Maine seara se ruleaza un alt film, filmul Fata din Istambul, va rugam sa-l vizionati si pe acesta. Veniti cu totii, si acesta este un film minunat".

Matur prin casa, scutur asternutul, spal ciorapi.

31 ianuarie

Intamplarea mi-l scoate in cale pe mult-cautatul Tiganila(numen omen!). Imi promite marea cu sarea. Sa vedem.

Vreme de primavara...Zaresc crengi de liliac inmugurite.Dupa toate aparentele vom avea iarna prin martie, aprilie.

Halta la ferma. Pana vine directorul, prins pe undeva cu treburi, ma intretine draguta de Voica. Doreste sa-mi ofere vechi brosuri dedicate vietii sfintilor. O intreb intr-o doara daca nu are cumva carti de talmacit vise, dintre cele expuse candva pe tarabele balciurilor. Zambind, imi intinde doua carti trentuite. Una este talmacitoare de vise. Din pacate, ii lipsesc paginile pana la litera G. Cealalta...o adevarata capodopera. Titlul ei:

CARTE DE SEMNE
Trepetnicul Cel Mare
intre care se cuprinde de toate
semnele ce se fac la om,
precum:
Bataia ochilor, a buzelor si
in scurt toate miscarile si incheieturile
corpului omenesc
ce sunt date de la natura
-TALMACITE-

Bucuresti, f.d.
(va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu