vineri, 24 iunie 2011

Fragmente de jurnal(18-23 februarie)

18 februarie

Numele de Bulbucata se trage de la un mosier bulbucat, care venise cu intemeieri pe aceste meleaguri ilfovene. Urmeaza sa aflu in ce secol. Avea si el o moara de apa, in fundul gradinii mele. Cica urmele ei ar fi existat pana deunazi. denumirea de Gaureni, catun incorporat Bulbucatei, are o geneza interesanta. In timpurile indepartate taranii sapau gauri ce le ardeau pe dinauntru pentru a ascunde in ele bucatele ravnite de lacustele semilunei. Din pacate, cei cu toponimia moderna au metamorfozat Gaurenii in Teisor, condusi dupa nu stiu ce ratiuni de pudoare.

19 februarie

Mitu ma implora sa-l ajut cu rezolvarea unei situatii ce-l chinuie cumplit. "N-am dormit toata noaptea", declara abatut. L-au amendat cu sapte sute de lei(pensia lui pe o luna!) pentru motivul ca "nu a predat cantitatea de 220 kg. struguri sau vin in echivalent din productia anului 1976 ca reprezentand sarcina de vanzare prevazuta de H.C.M. nr. 116/1959(modificat)". Astfel suna procesul verbal intocmit de slujbasii "Intreprinderii viei si vinului, Ilfov". Trec peste frumusetea stilului functionaresc si trec si peste interesanta formulare "sarcina de vanzare"(la cate combinatii verbale nu se mai preteaza si dulcea limba romaneasca), si ma opresc asupra declaratiei lui Mitu. In primul rand, a predat jumatate din cantitatea stabilita "ca sarcina de vanzare", in al doilea rand, i-o spusese insusi vicele ca: "in anul asta, din cauza manei si a grindinei, cota se preda numai o parte". Ce sa mai crezi? Purced la redactarea contestaiei adresata judecatoriei din Buftea, o intrerup insa din cauza durerilor de stomac ivite brusc, consecinta probabil a racelii ce ma paste de alaltaieri(oricum, omului nu i se va face dreptate.)

20 februarie

Bolnav cum sunt, ies in padure sa culeg ghiocei. Presimt viitoare duiosii.
Vom avea primavara timpurie? Lalelele din gradina florilor au perforat frunzele protectoare, depasesc inaltimea de opt, zece centimetri. peste tot dau mugurii. presupunand ca iarna se reinstaleaza, ceea ce este foarte posibil, ne asteapta destule necazuri gospodaresti.

21 februarie

Pasesc in biroul primarului. Inauntru, un batran slab si galbejit. omul paraseste imediat incaperea. Primarul: "Multe nenorociri mai sunt si pe lumea asta. L-ati vazut? Il bate fii-su si nu-i da de mancare". "Luati legatura cu militia", ii sugerez. "Pai asa si fac", da replica si apuca receptorul.

"Vremea este sa rupi si vreme sa cosi: vreme sa taci si vreme sa graiesti"(Eclesiastul, 7,8)
"Vai de cei ce fac legi nedrepte si cei ce scriu hotarari silnice"(Isaia, 1, 10)...........

22 februarie

Ma simt srarsit. Gripa, afurisita. Si am atatea obligatii gospodaresti...

A fatat Bubulina, imparatita crescatoriei mele. Sper sa fie o mama buna, asa cum sunt, indeobste, iepuroaicele. Nu am umblat la cuibar, de teama sa nu o sperii. Inca zece iepuroaice sunt pe cale de-a fata. Planuiesc construirea unui padoc incapator.

La dispensar sa cumpar vitamina C. Ia-o de unde nu-i pe "domnisoara", responsabila cu produsele farmaceutice. Sunt informat ca umbla prin sat dupa cai verzi pe pereti. In curtea dispensarului il intalnesc pe Grecu, contabilul-sef al fermei, si el in cautarea binefacatoarei vitamine. Ma sfatuieste cum sa ma medicamentez. Inspre seara imi trimite trei fiole de polidin. Singurul domn din sat.

23 februarie

Iepuroaicele fata una dupa alta. Acum se impun linistea si toata atentia. Iepuroaica, in special cand naste pentru prima oara, speriata chiar si de un soricel, isi mananca puii. Atavism...
Bubulina are noua pui!

Injectii in fesa. Sanatatea mi s-a imbunatatit. In ultimile zile ma simteam invesmantat in pieile de incercare ale batranului Iov.

Reapar mustele si gargaritele, seara broastele ies din cotloane-ce-or fi insemnand toate astea?

(va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu