vineri, 7 iunie 2013

Redactorul şef al Revistei Tribuna din Cluj a fost judecat pentru alcoolemie. Activistul Arman a avut dosar penal

Autor:  Mihai Şoica
Politicul şi-a băgat coada până şi în cultură. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, liberalul Horea Uioreanu, l-a impus, în urma unui concurs, pe activistul de partid Mircea Arman ca redactor şef al revistei de cultură Tribuna. Arman este contestat de redactorii revistei de cultură, dar şi de propriul trecut penal. Evenimentul Zilei vă prezintă trecutul unui politruc pus să conducă cea mai veche revistă de cultură din România.
Nici nu a fost instalat bine ca redactor şef la revista de cultură Tribuna, cea mai veche din Transilvania, că Mircea Arman a început războiul cu redactorii publicației. Arman, activist PSD, i-a obligat pe redactori să vină la redacţie ca la fabrică, opt ore pe zi, să se ponteze, dar şi să ceară bilete de voie atunci când pleacă pe teren. Mai mult, a îndepărtat aproape toţi intelectualii care colaborau cu revista de cultură, între care şi rectorul UBB, academicianul Ioan Aurel Pop.

Starea de nemulţumire a celor care scriu în paginile revistei de cultură a crescut proporţional cu încăpăţânarea lui Arman de a-şi impune regulile şi a culminat cu un discurs rostit de Tudor Giurgiu, directorul Festivalului de Film Transilvania, care a luat apărarea redactorilor.

Ca răspuns, miercuri, Mircea Arman a luat decizia de a-i concedia din motive administrative pe trei dintre redactorii de bază, Pavel Azap, Claudiu Groza şi Ştefan Manasia. Directorul Mircea Arman şi-a acuzat în permanenţă angajaţii că sunt prea libertini şi că le place să îşi petreacă timpul mai mult prin baruri.

Judecat pentru că a condus beat un aututorism

Culmea este faptul că însuşi Mircea Arman a fost judecat şi condamnat în prima instanţă, pentru consum de alcool. Judecătoria Cluj Napoca l-a condamnat, în 2007, pe Mircea Arman la un an de închisoare, cu suspendare, pentru că s-a sustras de la recoltarea probelor biologice.

Incidentul în care a fost implicat s-a petrecut în data de 11 noiembrie 2001. În maşina condusă de Arman se afla şi prietena acestuia, chelneriţa Elena S.

Potrivit documentelor de la dosarul penal, fiola alcooltest, care era folosită la timpul respectiv, s-a înverzit în proporţie de 40 la sută. Pentru acest motiv „organele de poliţie i-au solicitat lui Arman Mircea să se deplaseze la Clinica de Chirurgie 1 pentru a i se recolta probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei”.

Ceea ce a urmat este descris tot în sentinţă. „Inculpatul (Mircea Arman – n.n.) a adoptat un comportament agresiv la adresa poliţiştilor, numindu-i analfabeţi şi ameninţându-i că vor fi daţi afară din poliţie întrucât acesta este o persoană importantă – fost consilier al fostului preşedinte Ion Iliescu, apropiat al lui Antonie Iorgovan. Întrucât conduita agresivă a inculpatului a rămas lipsită de rezultat acesta a trecut la un ton mai împăciuitor încercând tranzacţionarea situaţiei”, se mai arată în sentinţă.

A scăpat doar cu amendă administrativă

Pentru că era foarte agresiv, poliţiştii au fost obligaţi să îl imobilizeze pe actualul redactor şef de la Tribuna. Scandalul a continuat la IML Cluj, în prezenţa unui medic legist şi a poliţiştilor. „A refuzat categoric recoltarea probelor biologice, continuând  ameninţările la adresa poliţiştilor, iscând un incident zgomotos”.

Mircea Arman s-a apărat tot timpul, susţinând, în mod nereal, că la volan se afla fratele lui, Marius Arman. Probele de la dosar îl contrazic în mod categoric.

Redactorul şef de la Tribuna a făcut apel, care a fost judecat la Tribunalul Cluj. Instanța a decis că fapta comisă de Arman nu constituie un pericol social foarte mare şi l-a amendat administrativ cu suma de 700 de lei. „Inculpatul este profesor universitar şi pe lângă activitatea profesională şi publicistică deosebită, acesta a fost premiat la mai multe concursuri”, şi-au motivat judecătorii decizia de casare a sentinţei de condamnare şi înlocuire a acesteia cu o amendă administrativă, în baza celebrului articol 18, indice 1, din fostul Cod Penal.

Tupeu de redactor şef

După ce tot el a condus băut şi a obţinut clemenţa justiţiei, în 2010, Arman a dat în judecată Statul Român şi a solicitat despăgubiri de 400.000 de lei, pe motiv că dosarul penal în care a fost cercetat şi judecat s-a soluţionat într-un termen de şapte ani.

Mircea Arman şi-a motivat cererea prin faptul că este „o persoană publică, politician şi scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, autor al mai multor cărţi de referinţă în cultura noastră”.

Mircea Arman a mai scris în cererea de chemare în judecată că magistraţii ar trebui să ţină cont de imaginea şi prestigiul social, care i-au fost afectate de această cercetare penală.

Toate cele trei instanţe, Judecătoria, Tribunalul şi Curtea de Apel Cluj au respins cererea lui Arman, motivând că acesta nu a suferit  prejudicii personale şi nici de imagine din moment ce a beneficiat de o sentinţă favorabilă, şi anume amenda administrativă de 700 de lei, având în vedere fapta penală pentru care a fost judecat şi care, de obicei, se sancţionează cu condamnarea la închisoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu