luni, 23 mai 2011

Fragmente de jurnal(8-15 ian.1977)

8 ianuarie 1977

I-am dat primarului un exemplar din "Iepuri si anotimpuri", proaspat aparut. Tare mi-ar placea sa stiu ce gandeste despre mine.....

"Aspra coroana pentru-ai muncii printi/Se-ntoarce painea-n sat pe biciclete"(Adrian Paunescu)

10 ianuarie

Dupa zile de sedere in casa, caut padurea. pretutindeni crengi rupte si aruncate vraiste, copaci doborati de maini hoate. In ciuda noilor legi votate cu scopul unei mai severe proteguiri a padurilor.
Oamenii pusi cu paza vad destui in preajma, numai ca dumnealor prefera dulceata bufetului.

Despachetez sapunul de casa si descopar urmatorul titlu de pe ziar ingalbenit: LUMINILE SATULUI-Aurel Baranga. Pufnesc in ras. Baranga si satul...

13 ianuarie

Pe urmele lui Tiganila. Ajung in padurea Boja, situata la mama dracului. Prost indrumat, parcurg pana acolo un drum namolos, de-a dreptul peste campuri. Uratenia drumului mi-o rascumpara poiana padurii, plina cu caluti de-ai muntenilor descinsi sa taie lemne tocmai la ses! Clopoteii de la grumazul calutilor alcatuiesc o melodie ingereasca. O clipa am senzatia ca-l ascult pe Schubert. Ma trezesc din vis. De Tiganila nici urma. La intoarcerea acasa, orientandu-ma dupa instinct, dau de poteci indreptate spre firul Neajlovului. Scap astfel de mizeria baltoacelor si a malului din care nu mai stiam cum sa-mi smulg cizmele. In ciuda ploii cu rafale, ma opresc ici, colo sa culeg valul miresii-paienjenisuri de argint ce-au supravietuit verii si toamnei.

14 ianuarie

Incapatanat in descoperirea importantului personaj Tiganila, reiau figura de ieri. De data asta bat drumuri mai accesibile. Nu-l gasesc. Si plesnesc de ciuda.

Ceata si ploaie. Iarna a dat bir cu fugitii.

Seara la C. Formam un cvartet: gazda, eu, directorul si Voica, angajata fermei si deputata locala. Jucam table si trancanim vrute si nevrute. C. pune pe masa un imens crap sarat din care rupem cu degetele. Golim doua sticle de tuica. Voica propune intemeierea unui cerc de pocheristi, unul discret. Jocul s-ar face pe sume mici, pornind de la cinci bani. Ma declar de-acord, cu conditia sa marim deschiderea, astfel ardem gazul de pomana. Voica: "Sa plec cu banii altuia in buzunar?" Ramanand la hotararea mea, proiectul cade balta.

15 ianuarie

Ploaia a contenit. Vant rece si taios. Nu depasesc perimetrul curtii. Citesc, scriu.

Notez pentru memoria mea aceste versuri din Hamlet:
"Imi plezneste inima/Dar imi plezneste pentru ca trebuie sa tac".
(va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu