vineri, 6 mai 2011

Fragmente de jurnal(15-21 decembrie 1976)

15 decembrie

Parasesc padurea imbracata in chiciura si ating malul Neajlovului. Indaratul meu paseste un batranel cu unelte de pescuit pe umar. Are si o tagarta, e goala, se vede cat de colo. Il astept si dupa ce ne dam binete, il intreb cum e cu pestele, stiind ca anul acesta fusese starpit in intregime de felurite otravuri ale industriei socialiste. Ieri a prins doi cleni, pe care i-a aruncat pe plita, azi nimic. E amarat, in urma cu ani era peste de n-aveai ce face cu el. Imi insira toate neamurile de peste existente candva in apele Neajlovului, de la boarta umila pana la "crapi cat purcelul, colo, la moara de-a fost a lui Voinea".
Starpirea pestelui i-a necajit pe multi din sat. Eu insumi apucasem sa vad buluc de barbati petrecandu-si orele de tihna pe mal, in grupuri sau de unul singur, fumand si privind visatori in oglinda raului. Deseori isi procurau hrana pentru o zi, doua.
Frumoasa poveste cu poluarea apelor!

16 decembrie

Dupa-amiaza caldicica. Pamant dezghetat. Umblu hai-hui. Biruind noroiul, ajung la marginea Teisorului, in punctul de unde porneste padurea. Dintr-o casuta iese padurarul, un jigarit. Ma priveste lung si rupe tacerea: "Ce cautati?" Simplu, ce caut. "Ziua de ieri" raspund iritat. E consternat. Pauza, si iarasi: "Cine sunteti?" Ii satisfac curiozitatea pe jumatate, punandu-i in acelasi timp si o intrebare:" Dar dumneata de ce fumezi in padure? Doar cunosti restrictiile, esti pus sa le veghezi, sau nu?". Drept replica azvarle tigara intr-un ochi de apa. "Ati vazut, am stins-o", spune umil. "Sa fii dumneata sanatos, cu asta n-ai salvat situatia in care te-am surprins", o dau eu. Tace malc si ma urmeaza la mica distanta. Aleg anume carari intortocheate, nu ma slabeste din vedere. Intorc capul si-l asigur prin cuvinte solemne ca nu m-a parasutat nimeni, ca n-am de-a face cu spionajul si nici cu sabotajul ori diversiunea. ramane neincrezator. Ne apropiem de o baltoaca pe care plutesc multime de busteni, prin preajma taietori de lemne.
Ma intorc din nou spre padurar: "Ia te uite dom'le, ce mai paguba...sigur, avutul statului, ce va pasa?.." Urmaritorul meu se sperie, acum ma crede descins in inspectie. Si iata-l rastindu-se la lucratori: " Nu va spusei sa scoateti bustenii din apa?" dupa asta ma abandoneaza. Il salut si plec in cautarea singuratatii.

17 decembrie

Painea este distribuita martea si joia. Sunt insa zile cand nu soaseste, fie din pricina vremii nefavorabile sau a soferului ramas cu masina in vreun sant, fie din nepasarea celor meniti s-o livreze. In sat, aflu, exista un cuptor de brutarie. De ce nu e pus pe roate?
Un pic de spirit gospodaresc si in aceasta directie, si multe necazuri ar fi eliminate(Nimanui nu-i pasa de nimic)
Doua ceasuri in fundul gradinii unde culeg prunele stricate, inca atarnand de crengi, scarboase, adapostind diavolul care in cursul verii izbuteste cu mult succes sa-ti prapadeasca rodul.

18 decembrie

Trei caprioare se opresc in fata mea, la o departare de numai douzeci, treizeci de metri. Stam nemiscati si ne cercetam reciproc. calme, dispar in desis continuandu-si umbletul prin lumea lor diafana. trei caligrafii miscatoare si tot atatea duhuri silvane.

Fericit ca sunt departe de zarva lumii...........................

20 decembrie

Transpir de zor fasonand araci si cracane pentru sustinut crengile pomilor fructiferi. Iarna caruta, vara sanie.

Mare belea pe capul satenilor ramasi cu buteliile de aragaz goale! Cei destinati cu distribuirea buteliilor pline trec numai prin anumite sate, si atunci la voia intamplarii. Pana deunazi un netrebnic oprea masina la Stalpu, unde coteste drumul spre Bulbucata, luandu-le cetatenilor pentru o butelie intre patruzeci si patruzeci si cinci de lei(pretul oficial e stabilit la cinsprezece). De cand militia i-a curmat poftele financiare amenintandu-l substantial, nu mai este chip sa dai prin apropiere de vreun furnizor.

21 decembrie

Sunt informat ca directorul m-a trecut pe lista celor cu drept sa primeasca lemne de foc din rezerva fermei. La pret modic. E vorba de doi steri de salcam. Dragut din partea lui, sa vad de unde procur banii.
Pregatiri pentru plecarea de maine. Sarbatorile Craciunului urmeaza sa le petrec in Capitala. Cobor din pod nuci pentru prajiturile Ilenii, torn in sticle cornata, il pun pe Iancu sa taie trei iepuri. Seara adaug bagajului manuscrise, carti, rufe murdare....(va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu