vineri, 22 iulie 2011

Fragmente de jurnal(27 feb.-3 martie)

27 februarie

Stancutele, dragele, cum se mai bat intre ele pentru coaja de paine descoperita in spatele magaziei! aidoma noua oamenilor....

Pornit in cautarea lui Vergila pomiculorul 9mi-a fagaduit doua carti de specialitate), poposesc la Mitu. In casa lui, amaraciune. netrebnicul lui de vecin ii injura nevasta, o cuipa, o blestema. Nitelus inainte de popasul meu holodrontul o facuse pe nevasta-sa albie de porci. Nici mitu nu-i iertat. Ura oarba pornita de la "conflictul" unor copilasi de 4-5 ani, mai precis, intre nepotelul lor si fetita vecinului. Incerc sa-i calmez asigurandu-le ajutorul. De indata ce ma despart de ei, plec la postul de militie unde iau legatura cu sergentul-major Botezatu. Ii descriu cazul. Botezatu noteaza date si ma asigura ca preia problema.

Desi ar trebui sa ma ocrotesc(temperatura mea oscileaza, junghiurile cedeaza greu), apuc foarfecele si ferastraul si ies la coafatul pomilor. Vremea s-a stricat, totusi, merge. Coroanele merilor saditi la descalecatul meu in Bulbucata au luat-o razna (se cereau disciplinati anul trecut, taman cand ma gaseam la Berlin), asa ca acum intampin greutati cu fasonatul lor. Nici caisii nu se prezinta prea stralucit, unii au cate doua sau trei tulpini. Din pacate, imi lipseste o scara de gradina, ajung anevoie la varfurile pomilor batrani.

28 februarie

S-a asezat pe fulguiala. Maine sunt Babele.

Vizavi de cladirea fostei scoli primare, azi adapostind cooperativa de covoare, e un loc viran cu trecut "istoric". In urma luptelor din 1916, purtate cu darzenie pe aceste meleaguri ale tarisoarei noastre, in preajma satului cazusera numerosi soldati germani. In valtoarea luptelor sase dintre acestia fusesera abandonati in groapa cu gunoi de pe terenul amintit si dezhumati prin anii 1919, 1920 spre a fi ingrijiti crestineste in cimitirul eroilor din Balaria. Mare surpriza cu prilejul acelei lucrari de dezhumare: invelisul de gunoi ii pastrase perfect intacti, de credeai ca statusera intr-un frigorifer!

Chestionar. Doamna Georgescu: " Cum s-au purtat nemtii in timpul primului razboi mondial?" Coana Firica: " Rau, dom' Stoica", Sora-sa, Coana Leana: " Bine, cel mai bine turcii, rau de tot(bulgarii). Era un turc, unu' batran, m-a luat in brate si mi-a aratat pe degete ca are sase copii. M-a invatat sa numar turceste, stiu si azi pana la o suta optzeci si sase( In casa unde-i magazinul alimentar erau raniti, treceau peste ei sobolani flamanzi ca rusii".)

29 februarie

Baba Dochia. Ziua babei celei rautacioase, pedepsita de Dumnezeu ca si-a persecutat nora cerand sa-i aduca fragi taman in luna lui faurar. Mai strasnica mi se pare mizeria aratata nurorii expediind-o la apa, lana alba s-o faca neagra, pe cea neagra, alba. Prin Moldova se spune ca Baba Dochia a fost fiica lui Decebal!!!

1 martie

In unele curti de crengile ciresilor atarna panglicute rosii. Frumos obiceiul, conservat prin nu stiu ce minune.

Pe alocuri gospodinele golesc casa, chitesc odaile. Batranii carpesc gardurile, cotele porcilor. Unii, mai zelosi, consolideaza santul din fata casei.

2 martie

Smuls dintr-un vis minunat (preacurveam cu printesa Soraya....) imi inaugurez ziua sub semnul ghinionului. In cusca Bubulinei descopar un pui inghetat, apoi constat o pana de curent electric. Ma consolez repede si plec la cantonul silvic din Teisor, unde am intalnire cu Mitus a lu' Basina. In sfarsit, imi zic, voi avea moliftul. Sunt intampinat de un dulau feroce si de o nevasta ingalata. Mitus a sters-o la Bucuresti...Om de cuvant si asta!

Cu nea Costica elimin cei doi meri inutili dinspre fatada casei, stramutam totodata visinul aflat in calea viitoarei magazii. In rastimp ii expediez lui Mitu materialele pentru injghebarea custilor.

Langa ghereta cu paine se instalaza o caruta cu pasari. Vanzatorul striga cat il tin bojocii: " Ia gaini, vanzare potolita, vanzare potolita!" Ce-o fi insemnand "vanzare potolit"?

3 martie

Cearta la paine. Aud un satean: " Ia te uita, cica am fost legionar...Eu, legionar?"

Vizita lui Mariete, dulgherul colectivei. Urmeaza sa-mi alcatuiasca "oborul" pasarilor. Deocamdata masoara si promite.

Coana Firica:
-A venit preotul cu botezul...Poate ar fi trebuit sa treaca si pe la dumneavoastra.
-De ce nu i-ati spus?
-Pai credeam ca dormiti
-Ma scol in jurul lui sapte...
-Pacat, vad ca aveti si calendar bisericesc de parete...
-Cat i-ati pus parintelui in caldarusa?
-Patru lei.
Zgarcita: patru lei!

(va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu