vineri, 8 iulie 2011

Fragmente de jurnal(24-26 feb)

24 februarie

In statia Irtei, la ora pustie a pranzului: o femeie grasa tinand sub brat o vioara, o bicicleta parasita de ghidonul careia atarna doua sacose cu mai multe paini, un mosneag in opinci traditionale, trei curci si un caine amusinand hartiile bufetului, aduse de vant.(Imagini amintind fotografiile din raiul bolsevic, publicate candva in Signal)

Disraeli: "Exista trei feluri de minciuni: minciuni, minciuni sfruntate si statistici".

25 februarie

Gugustiucii s-au reinstalat in plopul crescut din malul Neajlovului, dinspre partea mea. Canta intruna. Par ametiti de clarul cerului. Le urez bun-venit, fac si ei parte din lumea mea.
O pereche de porumbei dau tarcoale intrarii taiata-n podul mic al casei. Cauta adapostul celor patruzeci si trei de porumbei, pieriti intr-o zi din pricina chimicalelor imprastiate pe camp! Uit greu duminica in care, ajutat de Modest, i-am ingropat pe undeva, in fundul gradinii.

26 februarie

Il intreb pe Vergila, pomicultorul fermei, daca stie cumva de unde se pot procura brazi. Sugereaza sa iau legatura cu padurarul Mitus a lu' Basina.

Constat ca lucerna iepurilor e pe sponci, si hai la primarie. Aflu ca primaria nu mai detine nutreturi, calul ei trecand in inventarul ceapeului. Mai marele satului decide sa-mi dea din rezervele personale. Intrucat intre noi s-au statornicit oarecari apropieri, discutam lejer pe tema vietii satesti. Formulez o seama de observatii critice, le gaseste intemeiate. Ceva mai incolo am prilejul sa-i trec in revista gospodaria. Domneste pretutindeni ordinea imbinata cu alcatuirea inteligenta. O gospodarie model. Posibil sa fi fost pusa la punct gratie unor privilegii, dar la ce ajuta ele daca lipseste mana harnica si priceputa? Pentru pastrarea ei in bune conditiuni primarul se scoala cu nevasta-sa dimineata la cinci. Barbat destoinic pe care il pizmuiesc cei din tagma risipitorilor si a lenesilor.

(va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu