duminică, 4 septembrie 2016

Arhiva literara personala "Petre Stoica" - Aurora Cornu






Aurora Cornu (n. 6 decembrie 1931, Proviţa de Jos, jud. Prahova) este o poetă, prozatoare, critică literară şi actriţă româncă. A fost soţia lui Marin Preda timp de patru ani. În anii '60 s-a mutat la Paris.

Opere

* Studentă. Poem, Editura Tineretului, Bucureşti, 1954
* Distanţe. Versuri, Editura pentru Literatură, Bucureşti, 1962
* La déesse au sourcil blanc‎, 1984
* Romanian Fugue in C Sharp. A Novel and Nine Stories, 2003
* Fugă spre centru, Editura Albatros, Bucureşti, 2005 (traducere de Radu Paraschivescu)

S-a nascut in comuna Provita de Jos, judetul Prahova, intr-o familie de agricultori. Este o persoana care iradiaza o rara noblete. Are un aer suveran, fiind, in acelasi timp, o doamna foarte generoasa. Raspandeste siguranta omului incercat, care si-a dominat destinul, lasandu-l totusi sa isi faca mendrele. A trait o viata palpitanta, iesita din comun, din care a iesit invingatoare prin credinta si literatura. Apartine generatiei lui Nicolae Labis, cu care a fost colega la Scoala de Literatura. A fost prima sotie a lui Marin Preda, caruia i-a stat alaturi intre anii 1954 si 1959. Scrisorile lui Marin Preda catre Aurora Cornu au fost publicate la Editura Albatros.


In 1965 a fost invitata la Bienala Internationala de Poezie, de la Knokk-le Zoote, de unde nu s-a mai intors in Romania, stabilindu-se la Paris. Intre anii 1967 si 1978, a colaborat la emisiunea literara a Monicai Lovinescu, de la Europa Libera. In 1970, unul dintre marii regizori francezi, Eric Rohmer, o distribuie in rolul principal din filmul Genunchiul Clarei (Le genou de Claire). Aurora Cornu a facut un film de autor, Bilocation, produs in An glia si premiat la Psyhic Film Festival New-York - Montreal. A fost casatorita cu Aurel Cornea, inginer de sunet la Jurnalul televizat francez. Fostul sau sot a fost luat ostatic in Liban, in 1968, impreuna cu echipa de la Antenne 2.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu