vineri, 29 aprilie 2011

Fragmente de jurnal(23-28 Nov.1976)

23 Nov.

Inima surade ca un spic de grau in soare
Cina mea de azi: o cutiuta de sardele, sase smochine si un pumn de nuci. Mai tarziu, ceai de menta.

Din lecturile serii. Seferis: "Mainile tale aveau culoare de mar ce cade"...La Cehov(daca imi aduc bine aminte): "Mainile ii miroseau a mere". Si acum, Holderlin:"Si de ce sa fii poet intr-un timp netrebnic"?

24 Nov.

Ploaia si vantul inlocuite cu ninsoare. Pe la zece parasesc odaile si zaresc o priveliste magnifica. Curtea, gradina, malurile Neajlovului, campul si padurea, unite in bucuria albului ca in duioasele ilustrate de Craciun din vremi apuse.

O jumatate de ceas in padure, cu mine insumi si cu singuratatea.
Pe cer, Crai-Nou. Se lasa gerul. aprind focul, lemnele asteapta pregatite. Nostalgie potopitoare.

Verific bagalele. Dispar pentru cateva zile.

Spre deosebire de alte dati, autobuzul este aproape gol. In linistea si intunericul drumului, doua perechi de tineri casatoriti, comenteaza zgomotos filmul de aseara, de la tele. Draga Olteanu, "cea mai data dracului actrita din cate avem la ora actuala" s-a dovedit a fi si acum la inaltime. Filmul s-a prezentat "grozav", numai sfarsitul "n-a fost bun, aici au dat-o in bara".

28 Nov.

In sat descinde o echipa de reporteri de la televiziune. Bucurestenii examineaza exteriorul alimentarei, incep s-o filmeze. Ma apropii de primar. "Ceva negativ?', il intreb neinspirat, "Cum negativ? Pozitiv!", sare omul indignat. Aparatul de filmat se roteste, se roteste, prinde pe pelicula casa Coanei Firica(una din cele mai fatoase din Bulbucata) si, am impresia, un colt al "resedintei " mele. Este soare, gerul cedeaza, lumea se aduna curioasa. Aud pe unul: "Vazusi aparatul? Grozav, dom'le! Eh, si mintea asta a omului"...Apoi, reporterii se muta la bufet, pesemne sa-i filmeze.....interiorul. (Primarul trage usa, o incuie pe dinauntru. Aspectele pozitive se nasc discret, la chefulet.)

Din Rene Char: "Poezia imi va fura moartea"
(va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu