vineri, 3 iunie 2016

Ingeborg Bachmann





  INGEBORG BACHNANN (1926-1973) este de origine austriacă (s-a născut la Klagenfurt). A studiat la Viena filozofia, luându-şi licenţa cu o lucrare despre Heidegger. Între anii 1951-1953 munceşte ca redacor la postul de radio Viena, iar în vara lui 1960 preda poetică la Frankfurt am Main. Trăieşte o vreme la Zurich, Londra, şi  Munchen, unde îşi câştigă existenta din scris. Se stinge din viaţă la doar 47 de ani la Roma.


    Ingeborg Bachmann scrie o poezie a omenescului, în versuri mai totdeauna libere, dar muzicale, din care nu lipseşte un patos de natură holderliniana. În poemele ei răzbat teme contemporane, de ţinută, în general anticomformista. Spiritul anti-războinic, setea de adevăr, o teamă nedisimulată faţă de instabilitatea vieţii omului modern sunt evidente în opera sa.



 O caracteristică a liricii ei ar mai fi predispoziţia elegiacă, scepticismul şi ironia.... Ingeborg Bachmann se bucură azi de un prestigiu european şi a făcut parte din rândurile "Grupului 47". Deţine "Premiul Georg Buchner" (Petre Stoica)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu